جِرم گیری، آری یا خیر؟

گفتگو، متین هادی زاده. یکی از اقداماتی که بسیاری افراد هر ساله انجام می‌دهند، جِرم گیری دندان‌هاست. چرا که فکر می‌کنند با جِرم گیری می‌توان از شر بدرنگی دندان‌ها خلاص شد و در میهمانی ها زیباتر جلوه کرد، اما آیا اصلاً چنین باوری صحیح است؟ همچنین این که می‌گویند جِرم گیری به مینای دندان آسیب می‌رساند، چقدر حقیقت دارد؟
دکتر جلال الدین حمیصی، دانشیار دانشکده دندانپزشکی قزوین دراین‌باره اظهار کرد که جِرم در واقع رسوبی تشکیل شده بر روی دندان‌ها و لثه است که نه ‌تنها باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود، بلکه رنگ و سلامت دندان‌ها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند به پوسیدگی آنها و بروز بیماری‌های لثه منجر شود. ایشان افزود: البته افرادی که زیاد چای و قهوه مصرف می‌کنند و سیگار می‌کشند زودتر دچار جِرم دندان خواهند شد، پس به نوعی باید جِرم دندان‌ها را از بین برد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین با اشاره به اینکه به صورت طبیعی، بزاق دهان، دارای املاح بسیاری است که در قسمت‌هایی از دهان و دندان‌ها رسوب می‌کند و به مرور زمان هم میکروب‌های دهانی و مواد غذایی به این رسوبات اضافه می‌شوند، گفت: این پلاک‌ها در مراحل اولیه به راحتی با مسواک‌زدن و نخ‌ دندان کشیدن قابل پاک شدن است، اما به مرور زمان به لایه‌ای سخت تبدیل می‌شود که نیاز به مداخلات درمانی دارد؛ یعنی این‌ که برای از بین بردن جِرم باید به دندانپزشک مراجعه و جِرم گیری کنید.

ادامه گفتگو با دکتر حمیصی به شرح زیر است:

1-      علت حساسیت دندان به سرما بعد از جِرم گیری چیست؟

لایه جِرم دندانی، دندان را از تحریک های سرما و گرما حفظ می کند. با برداشتن جِرم ها از سطح دندان، دندان در معرض سرما و گرما قرار می گیرد و به طور موقت دچار حساسیت می شود. این حساسیت گذرا می باشد و پس از مدت کوتاهی از بین می رود. در ضمن استفاده از خمیردندان ضدحساسیت نیز می تواند به رفع سریع تر حساسیت پس از جِرم گیری کمک کند.

2-      آیا دندان بعد از جِرم گیری لق می شود؟

یکی از باورهای نادرست درباره جِرم گیری این است که این اقدام درمانی، لق‌شدن دندان‌ها را به همراه دارد. با تجمع تدریجی جِرم روی دندان‌ها و لثه و بی‌توجهی به این موضوع، مقداری از استخوان نگهدارنده دندان تحلیل می‌رود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلا لق شده، ولی به علت انباشتگی جِرم و چسباندن دندان‌ها به هم، بیمار لق شدن آنها را احساس نکرده است، اما بعد از برداشتن جِرم‌ها فرد متوجه آن می‌شود. البته این موضوع در مورد همه افرادی که جِرم گیری می‌کنند، صادق نیست. مثلا فردی که دندان‌های سالمی دارد، بعد از جِرم گیری مشکلی نخواهد داشت و اتفاقا از این که بوی بد دهانش از بین رفته و دندان‌های تمیزتری دارد، بسیار راضی و خوشحال است.

3-      آیا جِرم گیری درد دارد؟

خیر، موردی برای بی‌حس کردن دندان به هنگام جِرم گیری وجود ندارد. جِرم گیری یا توسط قلم های دستی و یا با دستگاه صورت می‌گیرد. نوک قلم دستگاه جِرم گیری دارای لرزش و نوساناتی می‌باشد که با زدن ضربه‌های بسیار کوتاه بر جِرم، آن را پاک می‌کند و دندان را نمی‌تراشد، آب دستگاه علاوه بر تمیز کردن و شستشو، دندان را نیز خنک می‌کند.

4-      جِرم گیری را هر چند وقت یکبار باید انجام داد؟

بسیاری از اشخاص با یک بار جِرم گیری و رعایت همیشگی بهداشت دهان و دندان ممکن است تا مدت ها نیازی به جِرم گیری مجدد نداشته باشند. بدیهی است که هرگونه کوتاهی در رعایت اصول بهداشت دهان منجر به تجمع دوباره جِرم خواهد شد. ضمناً بعضی از بیماران به علت دارا بودن بزاقی با ویژگی های خاص از نظر میزان ترشح و ترکیب، بسیار مستعد به تشکیل جِرم هستند، استعداد به بیماری های لثه در برخی خانواده‌هانیز بیشتر می‌باشد. در این گروه از بیماران توصیه می شود جِرم گیری در تناوب زمانی کوتاه تری انجام شود.

5-      آیا استفاده از خمیر دندان ضد جِرم مفید است؟

خیر، اگر جِرم با مسواک و خمیر دندان پاک نشد، برای پاک کردن آن باید از دندانپزشکان کمک گرفت، ضمناً خمیر دندان هایی که به عنوان ضد جِرم معرفی شده‌اند، دارای مقادیر زیادی از مواد ساینده بوده و فقط رنگ و لکه‌های رسوب کرده بر دندان (Stain  یا رنگ) را تمیز می‌کنند و استفاده همیشگی از آنها توصیه نمی شود. این خمیر دندان ها، به علت دارا بودن مواد ساینده زیاد، خراش های بسیار ظریفی بر سطح دندان ها ایجاد می کنند و زمینه را برای تجمع و چسبندگی بیشتر پلاک میکروبی فراهم می‌آورند.

6-      جِرم گیری به دندان ضرر می رساند؟

خیر. باید توجه کرد که جِرم دندان علاوه بر اینکه برای لثه و بافت های نگهدارنده دندان مضر می‌باشد، محلی نیز برای تجمع و تکثیر میکروب های پوسیدگی‌زا است. با عمل جِرم گیری تعداد این میکروب ها در دهان به مراتب کمتر می‌شود.

با برداشته شدن جِرم، بیمار ممکن است با زبانش حس کند که دندانش خالی شده است. این احساس همراه با مقداری حساسیت به سرما یا گرما (بعد از جِرم گیری) این تصور اشتباه را تقویت می کند شاید دندان های فرد در حین جِرم گیری تراش خورده باشد، در صورتی که مکانیزم دستگاه جِرم گیری لرزشی بوده و قادر به تراش نمی‌باشد

7-      بلیچینگ با جِرم گیری تفاوت دارد؟

بله، متفاوت است. جِرم گیری، برداشتن جِرم های چسبیده به سطوح خارجی دندان ها است که توسط اِعمال فشار به روی جِرم ها انجام می شود و رنگ دندان از آنچه هست روشن تر نمی شود. بلیچینگ در اثر عوامل شیمیایی انجام می گیرد و رنگ دندان را از آنچه که هست روشن تر می کند .